Kabadüz İlçesinin Coğrafyası
Kabadüz ilçe olarak 340 km2 yüzölçümüne ve Turnalıktan itibaren geniş yayla topraklarına sahiptir. Bölgenin yayla kısımlarında Karagöl Dağı eteklerine kadar üzerinde pek çok Oba'nın bulunduğu mera arazileriyle karşılaşılır. Ordu- Çambaşı yolunun uzunlamasına ortasından geçtiği Kabadüz, dar bir sırtta kurulduğu için ilçe ancak yol boyunca gelişebilmiştir.
Kabadüz'ün (12) köyü, biri merkez olmak üzere (2) belediyesi vardır. Belediye hudutları içindeki mahalleleri şunlardır; Başköy, Yeni Mahalle, Dağdelen, Cimoğlu, Zekiroğlu, Mehmetoğlu, Kuzköy, Köseoğlu, Buturak.
İlçe arazisinin genel topoğrafik yapısı meyilli ve dik olup, eğim ortalama bir değerle %15- 70 arasında değişmektedir. İlçenin Melet ırmağı, Tekmezar deresi, Turnasuyu, Ertaş deresi başlıca akarsularıdır. Bu akarsularda bol miktarda alabalık, sazan, mersin, kefal, karabalık gibi tatlı su balıkları avlanır, anacak avlanan balıklar genel olarak ailede tüketilir. Ticari amaçlarla balık avcılığı yapan insan sayısı azdır.
İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları serin, kışları ılık ve bol yağışlı geçmektedir. Bu iklime bağlı olarak burada görülen tabi bitki örtüsü ormandır. İklim özellikleri ve ilçe arazisinin eğimli yapısından dolayı tarım ürünlerinde çeşitlilikten bahsedilemez. Genel olarak yetiştirilen tarım ürünü fındıktır. Sadece fındık ürünü yetiştirmek halkın ekonomik yönden geri kalmasına neden olmuştur. İlçe toprakları genellikle humuslu toprak olup sebze ve meyve yetiştirmeye uygundur, ancak arazinin eğiminden dolayı sebze üretimine yönelmek sel ve heyelan gibi sebeplerden dolayı mümkün değildir. Aileler genellikle arazilerinin çok az kısmında sebze ve meyveyi ihtiyacı kadar yetiştirmektedir. İlçede hayvancılıkta yapılmakta ancak bu da halkın ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Bununla birlikte arıcılık ve balıkçılık yapan ailelerde bulunur.
Kabadüz Akgüney köyünde kurşun, bakır ve çinko cevherlerini çıkaran maden işletmesi mevcuttur.
Kabadüz İlçesinde yayla turizmi son yıllarda büyük bir gelişme göstermiştir. Özellikle Çambaşı yaylası bu bakımdan görülmeye değer yerdedir. Temiz havası, suyu va tabiat güzellikleriyle adını duyuran Çambaşı Yaylasını il genelinden ve hatta çevre illerden de bir çok kişi gelip görmektedir. Yaylada bulunan alabalık üretim çiftlikleri, et lokantaları ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Ayrıca hey yıl temmuz ayında Ordu ilinde düzenlenen Vosvos şenliklerine tüm yurttan katılımcılar olmakta ve özellikle Çambaşı'na gidilip buralar gezilmekte ve konaklanmaktadır. Bu da yayla turizmini tanıtıcı ve geliştirici bir etkidir.
Kaynak : Kabadüz Kaymakamlığı
0 yorum:
Yorum Gönder