Kabadüz Hakkında

Kabadüz ilçe merkezi, Ordu'nun 21 km güneyinde, Melet Irmağı'nın doğusundaki yayla topraklarının başladığı 600m. Rakımlı bir sırt üzerinde kurulmuştur. Doğusunda Giresun ilinin Piraziz ilçesi, batısında Ulubey ilçesi, kuzeyinde Gülyalı ve Ordu merkez ilçesi, güneyinde Mesudiye ilçesi bulunur.

Site Hakkında

Bu Site Kabadüz İlçesine Gönül Vermiş Bir Kişi Tarafından Hazırlanmıştır. Kabadüz İlçesinin Güzelliklerini Herkesin Görmesi ve Bu Güzel İlçe Hakkında Bilgi Edinilmesi Amacıyla Tasarlanmıştır!..

Kabadüz İlçesinin İdari Durumu

Kabadüz, ilk defa merkezi Kabadüz olmak üzere, 1931 yılı Mart ayında bir “BUCAK” haline getirilerek, Ordu merkezine bağlanmıştır.

Kabadüz, uzun yıllar bir bucak merkezi olmasına rağmen,fazla bir gelişme gösterememiştir. Ancak,1947-1948 yıllarından sonra, Kabadüz’ün Bakacak bölgesinde kurşun-çinko maden arama faaliyetlerine başlanması ve bazı ocakların işletmeye açılması üzerine, Kabadüz’de bir canlılık görülmeye başlamıştır.

Kabadüz, 30 Aralık 1987 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Başköy’ün de Kabadüz’e katılmasıyla, 1989 tarihinden itibaren faaliyete geçmek üzere, BELEDİYE TEŞKİLATI’na kavuşmuştur. Belediyenin kurulduğu 1989 tarihinde, Kabadüz merkezinin nüfusu 1293 idi.

Belediyenin kurulmasından kısa bir süre sonra, 20 Mayıs 1990 tarih 20523 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla “İLÇE” haline getirilmiş ve adı (KABADÜZ İLÇESİ) yapılmıştır.

Kaynak : Kabadüz Belediyesi

Kabadüz İlçesinde Ekonomik Yaşam

Kabadüz halkının başlıca geçim kaynakları tarım, hayvancılık, ticaret, işçilik, memurluk, zanaatkar ve el sanatlarıdır.

İlçenin arazi yapıları fazla engebeli olmasına rağmen bölgede çeşitli ürünlerde yetiştirilebilmektedir. Kabadüz ilçesinde arazinin ekiliş durumuna göre genel dağılımı şöyledir;

Bağ- bahçe %32,5
Tarla %3,5
Ormanlık- fundalık %45
Çayır-mera %18
Tarım dışı %1

Üretimi yapılan başlıca tarım ürünleri; fındık,patates, fasulye, sebze ve meyvelerdir. Fasulye, patates, sebze ve meyveler satmak maksadından çok ailevi ihtiyaçlar için kullanılmaktadır. Fındık ise ticari amaç için üretilmektedir. Günlük tüketilen ürünler; fasulye, lahana, mısır ve buğday unu, üzüm, elma, armut vb. ürünlerdir. Söz konusu ürünler tatlılarda, reçel ve pekmez yapımlarında, turşu yapımında ve konserve yapımında kullanılır. Kışın insanlar hazırladıkları bu besinleri kullanırlar.

Kabadüz ilçesi ve köylerinde Hayvancılık gelişmiş değildir. Aileler genelde kendilerine yetecek kadar hayvan beslerler. İnek, koyun, tavuk gibi hayvanlar ön plandadır. Arıcılık ve balıkçılık yapan ailelerde bulunmaktadır.

İlçe genelinde üretilen fındıkların ilçe dışına satıldığı, kesilen ağaçların Çamsan gibi kurumlara satıldığı, üretilen meyve ve sebzelerin yerel pazarlarda satışı yapılamaya çalışılmaktadır.

Kabadüz Osmanlılar zamanında da kurşun, demir ve bakır madenlerinin arandığı ve işletildiği bir bölge idi. Yakın tarihlere kadar kurşun- çinko maden arama ve işletmeleriyle de uğraşılmışsa da, işletme sermayelerinin maden teknolojisini karşılayamaması nedeniyle bölgedeki maden çalışmaları durmuş veya çok dar sahalarda gerçekleşmiştir. Yakın bir gelecekte şirketleşme ve teknolojik imkanlara kavuşulmasıyla Kabadüz topraklarında binlerce yıldan beri var olduğu bilinen zaman zaman da bir kısmı işletilen çeşitli madenlerin yeniden çalıştırılmaları halinde bölge ekonomisine büyük çapta katkıda bulunacağına şüphe yoktur.Kabadüz bölgesinde kurulacak olan bir maden sanayi ise bu yöreyi ekonomik bakımdan kalkındıracaktır. İlçede çıkarılan madenler işlenmek üzere ilçe dışına götürülmektedir. İlçe esnafının dışarıdan halı ve çeyizlik mallar aldıkları görülmektedir. Ayrıca ilçe dışından canlı hayvan alındığı ve ilçe dışına da canlı hayvan satıldığı görülmektedir.

Kaynak : Kabadüz Kaymakamlığı

Kabadüz İlçesinin Coğrafyası

Kabadüz ilçe merkezi, Ordu'nun 21 km güneyinde, Melet Irmağı'nın doğusundaki yayla topraklarının başladığı 600m. Rakımlı bir sırt üzerinde kurulmuştur. Doğusunda Giresun ilinin Piraziz ilçesi, batısında Ulubey ilçesi, kuzeyinde Gülyalı ve Ordu merkez ilçesi, güneyinde Mesudiye ilçesi bulunur.

Kabadüz ilçe olarak 340 km2 yüzölçümüne ve Turnalıktan itibaren geniş yayla topraklarına sahiptir. Bölgenin yayla kısımlarında Karagöl Dağı eteklerine kadar üzerinde pek çok Oba'nın bulunduğu mera arazileriyle karşılaşılır. Ordu- Çambaşı yolunun uzunlamasına ortasından geçtiği Kabadüz, dar bir sırtta kurulduğu için ilçe ancak yol boyunca gelişebilmiştir.

Kabadüz'ün (12) köyü, biri merkez olmak üzere (2) belediyesi vardır. Belediye hudutları içindeki mahalleleri şunlardır; Başköy, Yeni Mahalle, Dağdelen, Cimoğlu, Zekiroğlu, Mehmetoğlu, Kuzköy, Köseoğlu, Buturak.

İlçe arazisinin genel topoğrafik yapısı meyilli ve dik olup, eğim ortalama bir değerle %15- 70 arasında değişmektedir. İlçenin Melet ırmağı, Tekmezar deresi, Turnasuyu, Ertaş deresi başlıca akarsularıdır. Bu akarsularda bol miktarda alabalık, sazan, mersin, kefal, karabalık gibi tatlı su balıkları avlanır, anacak avlanan balıklar genel olarak ailede tüketilir. Ticari amaçlarla balık avcılığı yapan insan sayısı azdır.

İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları serin, kışları ılık ve bol yağışlı geçmektedir. Bu iklime bağlı olarak burada görülen tabi bitki örtüsü ormandır. İklim özellikleri ve ilçe arazisinin eğimli yapısından dolayı tarım ürünlerinde çeşitlilikten bahsedilemez. Genel olarak yetiştirilen tarım ürünü fındıktır. Sadece fındık ürünü yetiştirmek halkın ekonomik yönden geri kalmasına neden olmuştur. İlçe toprakları genellikle humuslu toprak olup sebze ve meyve yetiştirmeye uygundur, ancak arazinin eğiminden dolayı sebze üretimine yönelmek sel ve heyelan gibi sebeplerden dolayı mümkün değildir. Aileler genellikle arazilerinin çok az kısmında sebze ve meyveyi ihtiyacı kadar yetiştirmektedir. İlçede hayvancılıkta yapılmakta ancak bu da halkın ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Bununla birlikte arıcılık ve balıkçılık yapan ailelerde bulunur.

Kabadüz Akgüney köyünde kurşun, bakır ve çinko cevherlerini çıkaran maden işletmesi mevcuttur.

Kabadüz İlçesinde yayla turizmi son yıllarda büyük bir gelişme göstermiştir. Özellikle Çambaşı yaylası bu bakımdan görülmeye değer yerdedir. Temiz havası, suyu va tabiat güzellikleriyle adını duyuran Çambaşı Yaylasını il genelinden ve hatta çevre illerden de bir çok kişi gelip görmektedir. Yaylada bulunan alabalık üretim çiftlikleri, et lokantaları ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Ayrıca hey yıl temmuz ayında Ordu ilinde düzenlenen Vosvos şenliklerine tüm yurttan katılımcılar olmakta ve özellikle Çambaşı'na gidilip buralar gezilmekte ve konaklanmaktadır. Bu da yayla turizmini tanıtıcı ve geliştirici bir etkidir.

Kaynak : Kabadüz Kaymakamlığı

Kabadüz İlçesinin Tarihçesi

İlçenin tarihi M.Ö.8.yüz yıla kadar dayanmaktadır. Bölgede yaşayan ilk topluluk TİBAREN ve KALİB(Halib) adlarındaki topluluklardır. Bilindiği kadarı ile Kalib’lerin demircilikle uğraştıkları, bölgedeki demir madenlerini işleterek geçimlerini sağladıkları, demircilikte ilerledikleri ve işlemiş oldukları demirleri kolayca satabilmek için sahile kadar indikleri rivayet edilmektedir.

Kabadüz bölgesi tarihte birçok devletin ve beyliğin egemenliği altında kalmıştır.

Kronolojik sıraya göre:

· M.Ö.3. yüz yılda Pont Krallığı’nın

· 1142-1172 yılları arası Danişmendliler’in

· 1204-1300 yılları arası Trabzon Rum İmparatorluğu’nun

· 1344-1421 yılları arası Hacı Emiroğulları Beyliği’nin

1421’den sonra da Osmanlı Devleti’nin eğemenliği altında kalmıştır.

Kabadüz bölgesi Fatih’in babası Sultan II. Murat tarafından 1421-1451 yılları arası Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Kabadüz’ün tarihi hakkında en eski ve en geniş tarihi vesika 1455 yılında hazırlanan Canik Bölgesi’ne ait TAHRİR DEFTERİ’ dir.


Fatih Sultan Mehmet döneminde hazırlanan “VİLAYET-İ CANİK-İ BAYRAMLU ME’A İSKEFSİRVE MİLAS” başlıklı bu tahrir defterinde Kabadüz bölgesi ALİBEGECE olarak anılmaktadır.

Bu tarihi belgede Kabadüz hakkında geniş bilgi mevcuttur. Bu belgeye göre; ALİBEGECE(Kabadüz) bölgesinin 21 köyden oluştuğu, bölgede hiçbir hristiyan ve yabancı nüfusun bulunmadığı, yaklaşık 2600 nüfusunun olduğu, halkın buğday ve arpa ektiği, arıcılığın yaygın olduğu, koyun besiciliğinin yapıldığı, bölgede birçok Şeyh, Pir, Hacı, Fakih sıfatlarını taşıyan kişilerin oturdukları bu Şeyh’lerden bazılarının TIMAR SAHİBİ( devlete toprakları karşılığı asker beslemek, devlet adına savaşmak) oldukları, bölge halkının demircilikle uğraştığı, demir madenlerinin bazı köylerde işlendiğini, demir ocaklarının bulunduğunu öğrenmekteyiz.

Fatih Dönemi’nde Ordu’da sıtma hastalığının yaygınlaştığı, halkın Ordu merkezden yükseklere, yaylalara çıktıklarından bahsedilmektedir. Halkın Kabadüz üzerinden Çambaşı Yaylası’na göç ettiği, böylece Ordu merkezden ve köylerinden Çambaşı Yaylası’na gidiş-gelişler dolayısı ile Kabadüz yolu üzerinde ve yakınındaki köylerde bir canlılık meydana geldiği vurgulanmaktadır.

Cumhuriyet Tarihi’nde: Kabadüz 1925 tarihine kadar Karakiraz Köyü’ne bağlı bir mahalle olarak kalmış, 1925’te Karakiraz Köyü’nden ayrılarak “Kabadüz Köyü” adını alarak köy olmuştur. 1931 yılının Mart ayında Ordu Merkez İlçesine bağlı tam teşkilatlı bir Bucak yapılmıştır.

Kabadüz uzun yıllar bir bucak merkezi olmasına rağmen fazla bir gelişme gösterememiştir. Ancak, 1947-1948 yıllarından sonra Kabadüz’ün Bakacak bölgesinde kurşun-çinko maden arama faaliyetlerine başlanması ve bazı ocakların işletmeye açılması üzerine Kabadüz’de bir canlılık görülmeye başlamıştır.

Kabadüz 30 Aralık 1987 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile, Başköy’ün de Kabadüz’e katılmasıyla 1989 tarihinden itibaren faaliyete geçmek üzere, belediye teşkilatına kavuşarak Kabadüz Belediyesi kurulmuştur. Belediyenin kurulmasından kısa bir süre sonra 20 Mayıs 1990 tarihli 20523 sayılı resmi gazetede yayınlanan 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kanun ile ilçe haline getirilmiş ve “KABADÜZ İLÇESİ” adını almıştır. 2000 yılı nüfus sayımlarına göre 4018 nüfuslu, Ordu’nun küçük ve şirin bir ilçesidir.

“KABADÜZ” adı verilmesinin nedeni de bulunduğu yerin coğrafi şeklinden kaynaklanmaktadır. Bir tepenin üzerinde oluşu ve tepenin üstünde hafif bir düzlüğün bulunması dolayısı ile halk arasında “kaba-düz” tam düz olmayan anlamında ifade edilmesi nedeni ile “KABADÜZ” adını almıştır.

Kaynak : Kabadüz Kaymakamlığı